петък, 26 октомври 2018 г.



Национална седмица на четенето

 Национална седмица на четенето се проведе в периода 22-26.10.т.г. 
Целта е да се насърчава и повишава грамотността на българските деца.
Четенето на книги има много ползи.
1.Стимулиране на мозъка
2.Намаляване на стреса
3.Знание
4.Обогатяване на речника
5.Подобряване на паметта
6.Засилване на аналитичното мислене
7.Повишаване на концентрацията
8.Ще пишете по-добре
9.Спокойствие
10.Чисто забавление
Освен всичко това четенето пази физическото ни здраве. Да сглобяваш от буквите   думи, да превръщаш думите в образи, да осъзнаваш какво точно е искал да ти предаде авторът с посланието си и да намираш отговор на въпросите, които си задаваш – това е фантастична гимнастика за мозъка.
Четенето тренира концентрацията.
Четенето спомага мозъкът да се съхрани жив и действен. Когато четем, речниковият ни фонд става по -богат, паметта се подобрява и самите ние ставаме по-добри разказвачи.
И всичко това започва още в ранна детска възраст.ДГ "Брезичка" активно се включи в инициативата с четене на любими приказки.

Като израз на сътрудничество, детска медицинска сестра Ивелина Димова от Детска ясла "Слънчево детство" гостува на малчуганите във втора група "Всезнайко". Децата с интерес слушаха съвременна приказка за "Трите прасенца". Малките всезнайковци научиха още за обичта, взаимопомощта и доброто.









 В първа група "Шарена дъга" гостува бабата на Калоян- Галина Костова, която е бивша детска учителка. С много артистичност тя пресъздаде  приказката "Червената шапчица".




В трета група "Врабче" майката на Румен- Севдалина Георгиева, която е и представител на НЧ "Стилиян Чилингиров - 1963", прочете няколко български народни приказки, а накрая подари на децата книга с приказки на Ран Босилек.







В четвърта група "Мечо Пух" Маргарита Петрова, майка на Жасмин, прочете приказката "Неродена мома", а след това децата подредиха и оцветиха моменти от приказката.








В Седмицата на четенето НЧ "Стилиян Чилингиров - 1963" гостува и на децата от филиала на ДГ "Брезичка", на които прочетоха приказки от Братя Грим, Шарл Перо и Андерсен!Децата получиха и книга с приказки, които да четат в свободното време.








 Последният ден от тази вълнуваща седмица завърши с екскурзия до Двора на кирилицата в гр. Плиска. С голямо вълнение децата прекрачиха прага на това вълшебно място, приютило 30-те каменни  букви. Всяка една от тях е изваяна от човешка ръка и е уникално художествено творение. Направихме снимки пред
 паметника на царя Покръстител и първоучителите Св. Св. Кирил и Методий. 
Посещението продължи в цитаделата , която е разположена на две нива.
На първия етаж в зала „Създаване школа на Кирилицата в Плиска”децата  видяха уникални дървени пана, единствени по рода си в света. 
В зала «Създаване школа на Кирилицата в Плиска» на каменен подиум ни посрещна фигурална композиция с Климент, Наум и Ангеларий, превеждащи богослужебните текстове от Глаголица на Кирилица.
Външна каменна стълба ни отведе на втория етаж на крепостта «Кирилица», където посетихме зала «Българска слава». Там са поставени фигурите на едни от най-знаковите владетели, управлявали държавата от първопрестолна Плиска.
На излизане децата видяха стена с барелефи и бюстове на  писатели от 10 националности, творили на Кирилица.
За децата това бе един забележителен и вълнуващ ден, ден на урок по патриотизъм.
Група "Врабче"


















Група "Мечо Пух"

















Няма коментари:

Публикуване на коментар